Hardware Wallets

         ledger-nano-s-825x400jpg


De Ledger Nano S is een van de producten die het Franse bedrijf Ledger produceerd en levert. Ze zijn onlangs de 1milioen verkochte stuks gepasseerd. 

Het bedrijf biedt snel ondersteuning voor nieuwe crypto valuta middels het beschikbaar stellen van diverse wallet applicaties. Ook brengen zij regelmatig nieuwe crypto valuta apps uit.
De Nano S werkt verder samen met diverse andere wallet services veelal is hiervoor wel een OTG adapter nodig, voorbeelden zijn: Myetherwallet, EtherDelta, Electrum, BitGo op de website van Ledger staan de benodigde instructies voor het gebruik hiervan.


  • De Ledger hardware wallet controleert de integriteit van de software op het apparaat iedere keer dat de wallet wordt ingeschakeld via een zwaar encrypted chip. De mate van beveiligen staat gelijk aan die door bijv. banken gebruikt wordt om hun beveiliging te doen van digitale gegevens. Op deze manier kan worden verzekerd dat alle hardware wallets van Ledger beveiligd zijn tegen eventuele hack aanvallen zelfs te gebruiken op geïnfecteerde computers.
  • Bij elke eerste gebruik van een nieuw uit de verpakking gehaalde NANO S vraagt deze of de gebruiker de wallet als nieuwe wallet wilt aanmaken of dat er een herstel wallet van een reeds gebruikte privé code dient te worden geïnstalleerd. 
  • Bij een nieuwe installatie dient altijd eerst een pincode aangemaakt te worden door de gebruiker deze om te verifiëren dat de gebruiker daadwerkelijk de eigenaar is, hierna volgen 24 unieke willekeurige woorden in het display die op de recovery sheet genoteerd dienen te worden, de zogenaamde private key.
  • Er is altijd een kans dat u uw Ledger wallet kwijt raakt. Met de private key bestaande uit de 24 woorden kunt u de wallet op ieder moment herstellen. Deze 24 woorden zijn dus heel belangrijk en moeten veilig opgeborgen worden. U schrijft ze daarom op de bijgeleverde recovery sheet, en borgt deze veilig op. Het beste is om de code in tweeën te knippen en beide codes op verschillende beveiligde locaties op te slaan en alleen samen te voegen indien deze daadwerkelijk nodig is.
  • ledger-nano-s-solo-mediumpng22240_jpg

De hardware wallet bevat een klein OLED display. Om de NANO S te kunnen gebruiken dien je gebruik te maken van Ledger software op een computer.  Ledger levert 4 applicaties aan via hun website te weten:

  • De Ledger Manager Chrome app. wordt gebruikt om de applicaties op de NANO S te installeren of te verwijderen.
  • De Ledger Bitcoin Chrome app. om de Bitcoin wallet te beheren en fungeert ook als start applicatie voor een aantal altcoin wallets.
  • De Ledger Ethereum Chrome app. wordt gebruikt om Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC) te ondersteunen. 
  • ERC20 token afgeleiden van de Ethereum blockchain kunnen bijna allemaal gebruikt met de NANO S als security en verificatie hardware, meer informatie op aanvraag mogelijk.
  • De Ledger Ripple wallet. Dit betreft een installatie programma omdat Ripple geen openbare blockchain heeft maar met een gesloten zogenaamde private chain werkt.

Ledger Chrome Web Apps

COINDER heeft alle beschikbare wallet apps geïnstalleerd en getest op de werking, de XLM Lumen wallet betreft weer een andere aanpak ook dit is op aanvraag uitvoerig uit te leggen. De transacties dienen bevestigd te worden op de Nano S door middel van de twee knoppen aan de bovenzijde. 

chrome-mngr-appspng

In de Ledger Manager app. kunt u zien welke cryptocurrencies u kunt bewaren op uw Nano S hardware wallet. Middels aansluiten via de meegeleverde kabel kunt u in de Ledger Manager het download icoon voor een specifieke applicatie aan klikken en wordt de desbetreffende wallet app rechtstreeks op de Ledger Nano S geïnstalleerd of verwijderd. Het gedeelte waarmee u de wallet kunt openen en verificaties kunt uitvoeren opent zich vervolgens via de chrome apps of dedicated software en soms de online wallet versie van een crypto coin. De wallet daadwerkelijk lanceren dient dus te gebeuren in samenwerking met de software of applicatie en de op de NANO S geïnstalleerde app.

Op dit moment ondersteunt de Ledger Nano S ongeveer 25 verschillende cryptocurrencies: Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Dash, Dogecoin, Digibyte, Ethereum, Ethereum Classic, Komodo, Litecoin, Stratis, Stellar, Stealthcoin, Zcash, Ripple, PoSW, Ark, Ubiq, Expanse, PIVX, Vertcoin, Viacoin en Qtum. 
Daarnaast via andere applicaties en samenwerkings- verbanden nagenoeg bijna alle ERC20 tokens, afgeleiden van Ethereum.

De geopende wallet apps zijn duidelijk evenals de weergave van het saldo die in diverse fiat valuta's instelbaar is en uiteraard het aantal coins in de wallet. Verder een overzicht van alle transacties en de standaard mogelijkheden om betalingen te versturen en te ontvangen. Bij de optie "ontvangen" in de wallet verschijnt direct een openbaar ontvangst adres publieke code genaamd, die te kopiëren is evenals een QR code die in beeld verschijnt.

In de Ledger Bitcoin wallet applicatie worden de details van de transactie makkelijk weergegeven en deze geeft direct aan wat de transactiekosten zullen zijn voor de betaling, deze kunnen naar wens aangepast worden indien je voor snelheid kiest hoger en indien je de tijd hebt lagere fee's betaalt. 

Zodra de transactie is verstuurd, verschijnt deze in het overzicht van de wallet. 

Ledger Nano S kopen? COINDER heeft de wallet op voorraad bestel de NANO S gemakkelijk via onze webwinkel!